Меню
Какво трябва да знаете за имунитета и антибиотиците

Какво трябва да знаете за имунитета и антибиотиците

Имунната система е основната защита на човешкия организъм от вируси, бактерии и други патогени, които могат да се окажат заплаха за него.
Имунната система е изключително сложно изградена и деликатна.Силната имунна система е гаранция за минимум болести, жизненост и добър тонус. Независимо от възрастовата група, в началото на есента е периодът, когато застудяването и липсата на слънчева светлина влиаят върху тонуса и настроението.

Друг проблем днес е, че при модерния начин на живот и на хранене, редовно се налага имунната ни система да ни защитава и от други фактори, сред които увеличаващото се количество токсини във въздуха, водата и индустриалната храна. Всичко това я претоварва и изтощава, а когато към него добавим неконтролираното количество ежедневен стрес, не бива да се учудваме, че понякога имунната система поддава.

Вашият фармацевт или лекар може ви даде полезни съвети относно как да подсилите имунитета си, какво да правите в преходните сезони, какво да приемате ако ви повали вирус, за да премине заболяването по-леко.

Много от нас не правят разлика между настинка и грип, а това е много важно за да определим какво точно е състоянието ни, за да предприемем ефективни мерки.

Симптомите ни връхлитат изневиделица и имаме висока температура . Втриса ни, имаме болки в мускулите, затруднено дишане и отпадналост. Възможно е да се появи хрема и други симптоми, сигнализиращи че нещо се случва с нас.

Какво да правим ?

Най добре е веднага да се отиде при лекар , който да ви прегледа и определи здравословното ви състояние. Антивирусните лекарства, които ще ви бъдат предписани, трябва да се вземат най-късно до 48 часа след появата на симптомите. Навременното лечение ще ускори възстановяването и ще намали риска от усложнение на състоянието.

Вашият лекар или фармацевт ще ви помогнат да избегнете самолечението и приемането на комбинация от лекарства в които да присъства една и съща съставка.Това може да доведе до предозиране на даденото вещество и интоксикация на организма ви, което допълнително ще затрудни излекуването ви.

Антибиотиците  НЕ помагат при грип или обикновенна настинка, тъй като те са предназначени за борба с бактерии, а не вируси. Но в определени случаи може да се наложи приемане на антибиотици, ако се получат усложнения и освен вируса се появи и бактериална инфекция.

КАКВО ЗНАЕТЕ ЗА АНТИБИОТИЦИТЕ ?


Решението дали да се приема антибиотик при дадено заболяване или не е отговорно решение на всеки лекуващ лекар. Единствено той може да прецени колко и дали има вирусна инфекция или бактериална. Никога не предприемайте самолечение с антибиотици без консултация с вашият лекар!

Векове назад, най-обикновена бактериална инфекция често е била смъртоносна, защото не е имало антибиотици да я излекуват. Тези инфекции може отново да се превърнат в заплаха, ако бактерията стане резистентна към нашите антибиотици, заради прекомерната им употреба.