Меню
ПРОДУКТИТЕ НА ПАМПЕРС - любов спокоен сън игри

ПРОДУКТИТЕ НА ПАМПЕРС - любов спокоен сън игри


Уважаеми клиенти,

В тази статия ще откриете информация за продуктите на марката PAMPERS ,както и някои съвети.

Аптеки Гален ви съветват винаги да използвате оригинални продукти с доказан произход,а ние ще ви ги предоставяме на винаги отлични цени!


Pampers New Baby


 


Кожата е най-развитият осезателен орган на бебето след раждането. По тази причина мъничето открива новия свят около себе си чрез докосване.
Ето защо защитата на чувствителната му кожа е изключително важна през този период. Специално предназначени за новородени, пелените Pampers® New Baby са създадени да осигурят защита на деликатната кожа на малките бебчета.


 


 • Размер 1: 2 - 5  кг
 • Размер 2: 3 - 6  кг


 


Pampers Active Baby


 


Искаш бебето ти да спи спокойно всяка нощ, нали? Влагата, обаче, може да наруши ценния му сън.
Ето защо новите Pampers Active Baby имат по-широк абсорбиращ слой, който попива влагата по-бързо. Така твоето мъниче ще е сухо до 12 часа.


 


 • Размер 3: 4 - 9  кг
 • Размер 4: 7 - 18  кг
 • Размер 4+: 9 - 20  кг
 • Размер 5: 11 - 25  кг
 • Размер 6: 16 +   кг


 


Pampers Premium Care


 


Как можете ти и твоето бебче да се наслаждавате на всички предимства на езика на допира? Тайната е здравата кожа. Осигурете й максимална защита с новите Pampers® Premium Care - най-тънките супер абсорбиращи пелени от Pampers®!

Новите пелени Premium Care представляват последната иновация в грижата за бебето. Благодарение на революционната технология Dry Max, изобретена от нашите експерти, старият вътрешен слой на пелените бе заменен с нов слой от абсорбиращ гел. Създадени от специална тъкан, до 20% по-тънка (в сравнение с предходния вариант на Premium Care), пелените имат превъзходна попиваща способност, действаща като бариера срещу влагата и възпалението. Ако кожата на бебето ти е винаги суха и със здрав вид, то ще стане по-отзивчиво и готово да общува. По този начин, с всяко докосване, ти ще се чувстваш все по-близка с бебето си и ще му помогнеш да се развие хармонично.

Нашият експерт съветва да използваш пелените Premium Care заедно с мокрите кърпички Pampers® Sensitive със специален лосион, който спомага за възстановяването на естественото ниво на pH на кожата. Те са много деликатни към кожата на бебето и са нежни почти колкото майчина милувка.


 


 • Размер 1: 2 - 5  кг
 • Размер 2: 3 - 6  кг
 • Размер 3: 4 - 9  кг
 • Размер 4: 7 - 18  кг
 • Размер 5: 11 - 25  кг


 


Pampers Active Boy & Active Girl гащички със специално създадени абсорбиращи слоеве за до 12 часа сухота


 


Pampers Active Boy &  Active Girl Гащички са подходящата пелена за момченца и момиченца. Обличат се като бельо и имат лесно разкъсващи се странични ленти за лесна смяна.


 


 • Размер 4: 9 - 14  кг
 • Размер 5: 12 - 18  кг
 • Размер 6: 16 +   кг


 


Baby Fresh: Чисти като след баня, по всяко време, навсякъде


 


Кърпичките Pampers Baby Fresh предлагат чисто и меко усещане за твоето бебе всеки път, когато ги използваш, точно като след баня. Затова е добре да бъдат близо до теб при всяка смяна на пеленките.


 


 


Sensitive: Клинично доказано - нежни към кожата на новородените


 


Кърпичките Pampers Sensitive имат изключително мека тъкан и затова могат да се използват още от първите дни на бебето. Благодарение на специалния балсам, който спомага за възстановяването на естествения pH баланс на кожата, те действат като защитна бариера срещу раздразненията.


 


Съвети


Хранене на бебето с адаптирано мляко


 


Ако си мислиш за адаптирано мляко за бебето си, би било полезно да познаваш различните видове и насоките как да ги приготвяш и съхраняваш, както и колко би консумирало твоето бебче по време на хранене. Научи фактите за изкуственото мляко.


Въпреки че нищо не може истински да замени кърмата, модерните адаптирани млека са следващото най-добро нещо. Ако избереш да допълваш храненето му, опитай се да изчакаш, докато твоето бебе е на 3-4 седмици, когато количеството ти кърма е вече установено.

Моментите, в които даваш на твоето бебе бутилка, са прекрасно време, за да почувствате близост и да се опознаете. Така и бащата, както и другите членове на семейството, могат да участват в храненето от самото начало или от когато ти решиш да допълваш храненето или да превключиш. Увери се, че всяко хранене предизвиква същата близост, гушкане и гукане, които би имало, ако ти го хранеше. Дръж главата на бебето леко повдигната нагоре, за да не засмуква много въздух.

  Изборът на подходящо адаптирано мляко

  Колко е достатъчно?

  Полезни неща

  Внимавай
Изборът на подходящо адаптирано мляко


Можеш да си сигурна, че адаптираните млека за малки деца са направени, за да посрещнат хранителните нужди на твоето бебе, както и кърмата, по подобие на която те са създадени. Повечето млека са видоизменено краве мляко и всички стандартни марки са много подобни. Освен ако твоят лекар не ти каже друго, избери такава, която е обогатена с желязо.

Адаптираните млека се приготвят по три начина:

 Готови (най-скъпите)

 Течен концентрат (по-евтини)

 На прах (най-икономичните)

Не е изненада, че тези, които пестят време и усилия, са най-скъпи. Но ако са смесени правилно, всички те са еднакви. Чети внимателно инструкциите всеки път, когато забъркваш адаптирано мляко. Смесвай го точно според указанията. Избягвай да приготвяш бутилка посред нощ, когато си сънлива или в моменти, когати си разсеяна.

Вода и адаптирано мляко
Не се налага да използваш бутилирана вода, за млякото на твоето бебе, освен ако няма проблем със снабдяването с такава. Посветвай се със своя лекар и с местната водоснабдителна компания, ако имаш някакви въпроси. Много общини ще отправят предупреждение, ако водата е негодна за бебета и бременни жени. След 6-ия месец бебетата също се нуждаят от флуорид. Бутилираната вода може и да не съдържа такъв, а течащата вода може и да не съдържа достатъчни количества. Твоят лекар може да ти каже дали твоето бебе се нуждае от допълнителен флуорид, освен този, който се използва за приготвянето на адаптирано мляко.Колко е достатъчно? Новородените имат стомах, който може да побере само 1 или 2 чаени лъжичи (5 до 10 мл); те могат да поберат все повече и повече след първата седмица. 30 до 60 мл на хранене обикновено са достатъчни в началото. Но когато твоето бебе стане на 2 месеца, то ще се нуждае от 700-900 мл на ден и около 6-7 хранения за 24-часов период.

Ето и една приблизителна идея от колко адаптирано мляко ще се нуждае твоето бебе и колко често ще трябва да го храниш:


Възраст


Количество на хранене


Честота на хранене


 


Новородено


60 – 90 мл


На всеки 3 - 4 часа


1 месец


120 мл


На всеки 4 часа


2 месеца


120 мл


6 - 7 хранения/24 часа


4 месеца


120 -180 мл


6 хранения/24 часа


6 месеца


180 – 240 мл


5 хранения/24 часа


1 година


240 мл


2 - 3 хранения/24 часаПомни, че всяко бебе е уникално. И всяко бебе ще мени приема си от хранене на хранене, и от ден на ден. Никога не го насилвай с адаптирано мляко, но и не го оставяй да си облизва устните за още. Бебе, което плюе често може би ще се почувства по-добре с по-малки, но по-чести хранения. Просто го следвай.

Други начини да изчислиш приема на твоето бебе:


 •  
  • Предвиди 140 мл адаптирано мляко за всеки ½ килограм тегло като количество за целия ден.


 


 •  
  • След първия месец бебетата добавят по около 30 гр на всяко хранене на всеки месец от живота си, започвайки от 90 – 120 гр на хранене. Това увеличаване спира, когато те достигнат 230 грама на хранене.


 


Когато твоето бебе е на 3 месеца или по-малко, ти ще нуждаеш от малка 120-милилитрова бутилка, за да го храниш. По някое време по-късно, ще установиш, че имаш нужда от по-голяма 240 мл бутилка.

Адаптираното мляко се придвижва по-бавно през храносмилателния тракт, отколкото кърмата, така че очаквай времето между храненията да бъде малко по-дълго (3-4 часа) и акитата да бъдат по-дълги и по-сухи, отколкото тези на кърмено бебе.


Полезни неща


 •  
  • Не се притеснявай, ако бебето губи тегло през първите дни след раждането. То е било екипирано с вода и допълнителна мазнина, които да му помогнат да премине през „маратона“ на раждането. То най-вероятно ще догони теглото си по време на раждането още след първата седмица. Разбира се, можеш да се консултираш с твоя лекар, ако имаш притеснения за това..


 


 •  
  • Ако миеш и изплакваш бутилката и гумения накрайник внимателно Â с гореща, чиста вода Â изваряване и стерилизация не се налагат. Увери се, че си измила всякакви остатъци от адаптираното мляко, които могат лесно да разстроят стомахчето на твоето бебе. Някои съдомиялни имат цикъл за дезинфекция, който може да измие цялостно бутилките.


 


 •  
  • Винаги си мий ръцете внимателно преди да приготвиш млякото. Увери се, че всички съдове и прибори са много чисти. Избърши кутийката на адаптираното мляко преди да я отвориш.


 


 •  
  • Приготвеното вече адаптирано мляко може да се държи в хладилник до 48 часа, ако бебето не е докосвало гумения накрайник на шишето. Ако го е докосвало, тогава изхвърли каквото е останало след яденето.


 


 •  
  • Не е задължително да загряваш адаптираното мляко. Въпреки че много малко бебета харесват студено адаптирано мляко, някои са по-особени от други. Никога не загрявай млякото в микровълнова. Тя не загрява равномерно адаптираното мляко, правейки го измамно студено на места и много вероятно да изгори твоето бебе, когато то достигне до горещо място. Подръж бутилката под гореща вода за няколко минути, за да я подгрееш до стайна температура.


 


 •  
  • Адаптираните млека доста си приличат, но се придържай към едно, ако то е добро за твоето бебе. В малко на брой случаи смяната на адаптираното мляко може да изглади някои храносмилателни проблеми, но обикновено това не е така. Поговори с твоя лекар преди да смениш млякото на твоето бебе.


 


 •  
  • Всички адаптирани млека са модифицирано краве мляко, освен тези, направени от соеви продукти. Ако в семейството ти има много алергии и ти избереш хранене с адаптирано мляко, обсъди използването на соево адаптирано мляко с твоя лекар.


 Внимавай


 •  
  • Изхвърли всяко неизползвано адаптирано мляко. То лесно се разваля и това може да разстрои чувствителното стомахче на твоето бебе. Забъркай само малко повече от това, което твоето бебе поема обичайно при хранене, в случай че е още гладно.


 


 •  
  • Твоето бебе има нужда да бъде държано също толкова, колкото и да бъде хранено, така че не го подпирай просто с бутилката. Така то може да се задави.


 


 •  
  • Ако твоето бебе мокри по-малко от шест пелени на ден, обади се на твоя лекар веднага. To може да е дехидратирано или недохранено.


 


 •  
  • Внимателно почисти адаптираното мляко преди да го отвориш, за да избегнеш замърсяването му.


 


 •  
  • Увери се, че биберона е с подходящия размер. Ако е прекалено голям ще запуши устата на твоето бебе, а то ще се обезпокои от бързо течащото мляко. Ако изглежда, че то суче прекалено усилено, дупчицата може да се окаже прекалено малка или биберона прекалено твърд за него.


 


 •  
  • Бибероните са с различни форми и размери. Няма един единствен най-добър за всички деца. Изпробвай няколко, за да видиш, кой ще е най-подходящ за твоето бебе.


 


Други предпазни мерки


 •  
  • Не заменяй с козе мляко кърмата или адаптираното мляко. Минералният хранителен баланс не е подходящ за бебета, въпреки че е страхотен за пораснали деца.


 


 •  
  • Кондензираното мляко може да е било първата ти храна, но не е най-добрата, която можем да предложим в този момент. То има неподходящ баланс на протеини, минерали и мазнини за хора. Представлявайки немодифицирано краве мляко, то натоварва стомаха и бъбреците на бебето.


 


 •  
  • Редовният прием на краве мляко не е препоръчителен за деца под 1 годинка. Остани на кърма или адаптирано мляко поне до след първия рожден ден.


 


 •  
  • Не добявай мед на нищо. Той може да съдържа спори, които да доведат до сериозни заболявания при децата ненавършили една годинка.


 


 •  
  • Не разреждай адаптираното мляко и не го прави по-рядко отколкото е предписано. Ако не можеш да си позволиш адаптирано мляко, от което се нуждае твоето бебе свържи се с твоя лекар веднага. Той или тя може да те включи в програма за социално подпомагане.


 Навици за сън на бебето


 


Всички родители имат въпроси за съня. От колко сън наистина се нуждае бебето ми? Защо моето новородено спи през деня и се буди през нощта? Колко дрямки трябва да изкарва моето прохождащо дете? Получете отговори на въпросите за съня.


Няма друга такава гледка като тази на спокойно спящо дете. Но както много родители могат да ти кажат, това е гледка, която много рядко може да се види.


Никое дете не спи през нощта, но бебетата достигат до момент, когато се приспиват сами, когато периодично се будят.


Родителите имат доста въпроси що се отнася до съня на техните бебета. Първият и най-важен: От колко сън се нуждае моето дете? Ето няколко основни насоки.


 


ВЪЗРАСТ

Приблизително време, нужно за сън:

Новородено

16 до 20 часа на ден

3 седмици

16 до 18 часа на ден

6 седмици

15 до 16 часа на ден

4 месеца

9 до 12 часа плюс две дрямки (2 до 3 часа всяка)

6 месеца

11 часа плюс две дрямки (1 1/2 до 2 1/2 часа всяка)

9 месеца

11 до 12 часа плюс две дрямки (1 до 2 часа всяка)

1 година

10 до 11 часа плюс две дрямки (1 до 2 часа всяка)

18 месеца

13 часа плюс една или две дрямки (1 до 2 часа всяка)

2 години

11 до 12 часа плюс една дрямка (2 часа)

3 години

10 до 11 часа плюс една дрямка (2 часа)

4 до 5 години

10 до 12 часа. Обикновено без дрямка.


 Количеството необходим сън варира индивидуално според бебето, възрастта му и обстоятелствата. Някои бебета са поспаланковци, а други спят като котки. Някои са постоянни, други - не.


 Новородено

 3 седмици

 2 месеца

 4 месеца

 6 месеца

 9 месеца

 1 година

 18 месеца

 2 години

 3 години

 Предучилищна възраст


Новородено

Твоето новородено не може да направи разлика между деня и нощта. За да расте и да се развива правилно, то трябва да спи и да се храни по часовник, така че ден или нощ, за него е все едно. Като цяло то ще спи около 16 - 18 часа на всеки 24. Новородените обикновено спят от 2 до 4 часа на дрямка и се събуждат гладни. В началото те трябва да се хранят в определен час, но постепенно ще започнат да спят повече през нощта, за сметка на деня.


Можеш да започнеш да учиш бебето си на разликата между деня и нощта като се държиш различно през различното време. Говори му повече през деня, докато го храниш. Бъди свежа и позитивна. А през нощта бъди по-тиха и спокойна и намали осветлението. Неизбежно то ще се научи и ще започне да спи повече през нощта.


Запомни, че ако кърмиш, твоите хормони вече са реорганизирали навиците ти за сън, така че да отговарят на тези на бебето. Тези хормони ще ти помогнат да избегнеш лишаването от сън. Подремвай си през деня, когато бебето спи. Кърмените с адаптирано мляко бебета спят по-продължително, защото млякото се задържа по-дълго в стомахчетата им, но като цяло навиците им за сън отговарят на бебетата, кърмени с кърма.


Съвет: Докато бебето беше в утробата ти, твоите движения по време на ходене са го унасяли в сън. Нищо чудно, че бебето ти все още обожава да бъде нежно поклащано или люляно. Повиването също му помага да се почувства "у дома." Много бебета се успокояват с музика. Но запомни: То трябва да се храни на всеки 2-3 часа по часовник.


 


3 седмициВъпреки, че все още се буди, за да яде през нощта, то най-вероятно е удължило периодите на сън вече на 3-4 часа. И също така остава будно за по-дълго.


Запомни, че ако кърмиш, твоите хормони вече са реорганизирали навиците ти за сън, така че да отговарят на тези на бебето. Тези хормони ще ти помогнат да избегнеш лишаването от сън. Подремвай си през деня, когато бебето спи. Кърмените с адаптирано мляко бебета спят по-продължително, защото млякото се задържа по-дълго в стомахчетата им, но като цяло навиците им за сън отговарят на бебетата, кърмени с кърма.


Съвет: Ако бебето ти има склонност да спи през целия ден и да проспива храненията, опитай се да го будиш за храна. То трябва да се научи, че по-продължително се спи през нощта. Помогни му да бъде малко по-организирано през този период, като го поставиш в центъра на семейните дейности в 4 часа следобед. Дори и да е сънливо, остави го да стои изправено на детското столче, в слинга или на люлеещия се стол. След това го изкъпи в 7 или 8 часа. Това ще го държи едновременно будно и ще го успокои за предстоящия му дълъг сън (3 - 4 часа).


2 месецаТвоето бебе започва само да се натройва за сън, но най-вероятно все още се буди за храна през нощта. Въпреки че режимът му започва да става по-редовен, той все още може да варира. Следвай го. Все още е прекалено рано за определяне на график, а насилването няма да е много здравословно.


Бебетата на тази възраст спят малко по-малко, отколкото новородените, средно по 15-16 часа. Твоето бебе ще проспива повечето от тези часове през нощта и ще стои по-дълго будно през деня, като едновременно с това изгражда навика си да спи по три пъти през деня. Обикновено това е различно при различните деца.


Обратно на това, което майка ти или свекърва ти казват, двумесечните бебета обикновено не спят през нощта. Има, разбира се, огромни разлики между бебетата на тази възраст, но все пак повечето деца на 2 месеца все още имат нужда да бъдат хранени през нощта.


Не се изненадвай, ако бебето ти започне да става "хипербудно" и да плаче в късния следобед или вечер. Тази нервност е нормална. (За повече за коликите, натисни тук.) Когато най-накрая се успокои, то ще спи по-продължително.


Съвет: Малко скимтене при събуждането е нормално. И въпреки това все пак ще трябва да отидеш при него, когато плаче и да му дадеш малко време (около 5 мин) да си похленчи и да поплаче. То ще се успокои само и ще заспи отново.


4 месеца4-месечното бебе спи средно по около 9-12 часа на ден и прави около 3 дрямки по 2-3 часа през деня. Това е време на плавно преминаване към две редовни дневни дрямки. В момента, в който бебето прави по две дрямки, то най-вероятно спи повече през нощта.


Повечето бебета на тази възраст спят повече през нощта и са будни повечко през деня.


Твоето бебе сега е по-способно да прави много повече, за да се настрои за сън. Сега е времето за създаване на режим за сън, който да работи през нощта и по време на дрямките. Режимът е много важен за твоето 4-месечно дете, затова се опитай дрямките и лягането да се случват по едно и също време, и по един и същ начин всеки ден. Не е нужно да си строга, просто бъди последователна.


Съвет: Сега твоето бебе най-вероятно се върти и движи в легълцето. Замисли се за одеалце, което се закопчава или то ще се озовава често извън завивките ? и ще се буди на студено. Провери на етикета дали е огнеупорно.


6 месецаНавиците за сън на всеки са различни и същото се отнася и за 6-месечните. Специални обстоятелства като болест или сън в необичайното легло на баба, могат да се отразят на режима за сън на бебето: но като цяло режимът му е вече изграден.


6-месечното бебе спи средно по 11 часа на нощ и прави 2 дрямки по час два, обикновено сутрин и следобед. Почти всички шестмесечни спят през нощта без нужда да се будят за среднощно похапване или за разговори рано сутрин, освен ако ти не искаш да прекараш това време с тях или се опитваш да поддържаш запаса си от кърма.


Твоето бебе вече започва да има мнение. И това е твоят последен шанс да решиш, къде искаш да спи, без то да внася вокален аргумент в това решение. Изграждането на стабилна процедура за лягане ще му помогне да се настрои за сън и да може да спи.


Съвет: Ето няколко добри начина, за да се направи лягането по-лесно:


 • Сложи го да ляга, докато е още будно. По този начин то ще си създаде навика да заспива в собственото си легло. Ако е нахранено и люляно, за да заспи дълбоко, то ще очаква същото и през нощта.
 • Дай на бебето си любимата му играчка или "гушкане" за да му помогнеш да заспи. Дръж леглото свободно от много играчки (и без големи такива), едно специално одеалце и плюшено животинче е напълно достатъчно. То ще му помогне да се настрои за сън.


 


9 месецаПритесненията, свързани със съня, са нещо често срещано около 8-9 месец. Може би бебето се буди посред нощ и след това буди всички в дома след като досега е спяло непробудно нощем. Това може да стовари голямо напрежение върху родителите и да ги накара да се почувстват така, сякаш животът им се обръща наопаки.


Бебетата на 9 месеца спят по около 11-12 часа през нощта. Също както и преди твоето бебе ще се буди на всеки няколко часа през цялата нощ. Разликата сега е в това, че то вече те помни и усеща липсата ти, когато се събуди. В допълнение към това, ако е свикнало да бъде люляно или гушкано, за да заспи, то ще очаква същото и през нощта. Ти трябва да вземеш решение дали си готова да бъдеш част от това или би искала то да се научи да си заспива отново само. Ако плаче, дай му шанс да се успокои само. Ако е превъзбудено, успокой го възможно най-тихо и спокойно. Опитай се да избягваш да го вдигаш, ако искаш редовно да спи в твоето легло.


Детето ти прави обикновено по две дрямки на тази възраст. Като сутрешната и следобедната траят по един-два часа. Като негов родител ти най-добре знаеш от колко сън се нуждае то. Но колкото и да е средното време за сън, то ще спи по-малко през нощта, ако прави прекалено дълги дрямки. Ако това се случва в яслата, поговори за това с персонала за промяна в графика на бебето.


Съвет: Децата могат да спят повече, когато са болни. Но добавянето на повече от 1 час към обичайната дрямка е нещо необичайно. Ако твоето бебе спи вече повече от час по-дълго от нормалното, поради болест, заведи го веднага при своя лекар.


Съвет: Пълзенето, катеренето и стоенето на перилата на леглото са нещо обичайно за тази възраст. Увери се, че леглото е безопасно и знай, че бебето ще се научи само как да сяда от изправено положение.1 годинаНа една година започва войната за лягането. Твоето бебе е толкова развълнувано от новите си способности да се движи, да казва думи и да се храни, че настройването за лягане става все по-трудно. То може да те изкушава да дойдеш и да го вземеш ? и е толкова сладко, че ще е трудно да му устоиш! Поддържай процедурата за лягане, тъй като тя ще помогне и на двама ви през следващите месеци.


Типичното дете на 1 годинка ще спи между 10 и 12 часа и ще прави две дрямки от по час-два през деня. Както обикновено количеството сън зависи от самото бебе.


Много деца приемат милувките, одеалото или плюшените играчки, защото им помагат да се успокоят. Това е положителна крачка напред към независимостта. Биберонът не е добър избор и не трябва да бъде прилаган на тази възраст.Съвет: Може би вече забелязваш, че следобедната дрямка на бебето е станала по-кратка и то изглежда е доволно да си играе в легълцето преди да те извика да го вземеш. Сложи няколко малки играчки в леглото, за да насърчиш това му поведение. Но нека не са прекалено големи ? то може да се научи да ги трупа и да се покатери извън леглото.18 месецаЖивотът е толкова забавен и наситен за твоето едногодишно дете, че лягането е последното нещо, което то ще иска да направи. Ще има нужда от твоята помощ, за да се отпусне за през нощта и да получи така нужната почивка.


На 18 месеца бебетата обикновено се нуждаят от 13 часа сън на всеки 24. Това е по-малко, отколкото техните родители смятат и желаят те да получават.


И тъй като нуждата от сън варира според децата, ти трябва да разбереш кое е най-добро за твоето дете. Ето няколко предложения, които да ти помогнат в това:


 • В скоро време е възможно твоето дете да се нуждае само от една дрямка. Но най-вероятно ще се нуждае от два периода за почивка, дори единият да е кратък.
 • Много деца в яслата правят по две дрямки, дори и да нямат нужда от тях. Това означава, че детето ти ще спи по-малко през нощта. Ако не искаш да имаш главоболия с късното лягане и ранното ставане, говори с персонала на яслата за промяна на количеството сън, което твоето проходило дете получава през деня.
 • Ако имаш и по-голямо дете, то може би ще се нуждае от по-ранно лягане, отколкото твоето 18-месечно дете. Това е особено вярно, ако по-голямото дете не спи през деня. Дрямките са удобен момент, за да прекараш малко време с по-голямото си дете или деца.


 


Съвет: Бутилка, която се дава вечерно време е вреден навик. Вреден е за зъбите и ушите на проходилото дете и ако се превърне в част от процедурата, то винаги ще се нуждае от нея, за да заспи, дори и когато се буди посред нощ. Отърви се от нея, ако досега не си го направила.


2 годиниТвоето 2-годишно дете все още се опитва да нарушава правилата, за да се увери, че те са истински, както и продължава да воюва за лягането. Твоето проходило дете не иска да изоставя нито теб, нито своя вълнуващ ден. Какво можеш да направиш? Установи процедури и ритуали за лягане. Това е най-добрият начин да насърчиш добри навици за сън, като в същото време го накараш да се чувства сигурно.


Различните деца се нуждаят от различно количество сън. Но в общи линии двегодишните имат нужда от 13 часа сън на 24 часа. Обикновено те спят по 11 – 12 часа през нощта с по една следобедна дрямка от по час два.


Проходилите деца са ненадминати в отказа си да си легнат. Затова всекидневната последователност относно правилата и ритуалите за лягане е най-добрият начин да научиш детето си на добри навици за сън и да си улесниш живота. Ето няколко съвета:


 • Започни да си почиваш след вечеря. Забавянето на темпото за теб и детето ти ще помогне за по-лесното преминаване към лягане. Четенето, пеенето и тихите игри са по-добри от тичането наоколо.
 • Направи кратка и приятна процедурата, предхождаща лягането. Къпането, миенето на зъбите и ходенето до тоалетната не трябва да отнемат повече от половин час. Малко повече и детето ти ще започне да се превъзбужда, а ти да се изнервяш.
 • Твоето проходило дете понякога ще отказва да си легне. Бъди категорична и последователна относно правилата за лягане.
 • На проходилите деца не им трябва собствена стая. Всъщност много деца на тази възраст спят по-дълбоко, когато има още някой в стаята. Друго дете на възраст между 3 и 5 години би било добър съквартирант. По-големите деца обикновено могат да спят много добре на всякакъв вид шум.


 


Съвет: Остави книжка или друг вид тиха играчка в леглото на детето, за да се занимава за известно време след като се събуди. То не може да проумее концепцията за "прекалено рано," но можеш да му кажеш да си остане в стаята, докато не се покаже светлина на прозореца или докато не те чуе да казваш добро утро (или друг специфичен сигнал).


3 години3-годишното дете спи средно около 12 часа на ден. Това обикновено означава 10 - 11 часа през нощта плюс една дрямка от час два. Времето за дрямка варира повече при тригодишните, отколкото при двегодишните. Твоето тригодишно дете може да се нуждае от повече или по-малко сън в зависимост от събитията през деня: от това дали е болно, от смяната в режима или от промените в развитието, през които преминава в даден момент. Детето ти спи толкова, от колкото се нуждае.


Твоето 3-годишно дете води динамичен живот, подхранван от подобряващите се способности да говори и да използва въображението си. През нощта те могат и да станат причина за живи сънища и кошмари. Ти не можеш и не би трябвало да ги спираш; те му помагат да се справи с предизвикателствата от деня. Но можеш да му помогнеш да се успокоява всяка нощ като запазваш процедурата за лягане спокойна и проста. Другите успехи и спадове, свързани с лягането са доста рутинни за тази възраст ? натисни тук за повече.


Съвет:Ако детето ти има проблем да спи на изключена лампа, постави регулатор на ключа и му позволи да наглася светлината. Похвали го, когато я намали и след няколко седмици то ще свикне с много намалено осветление. Можеш да опиташ и да сменяш ватовете на крушките през няколко семдици.


Предучилищна възрастТвоето дете в предучилищна възраст ще си има своите успехи и спадове, свързани със съня: Понякога ще бъде много стриктно относно лягането, а друг път ще провокира твоето търпение като скача наоколо и се пазари.


На тази възраст повечето деца се отказват от дрямката. Но ако спят през деня, това ще намали нощния им сън, който сега е около 10-12 часа


Ако ти се налага да измъкваш твоето дете в предучилищна възраст от леглото сутринта, то може би трябва да си ляга по-рано и да не спи през деня, за да влезе в по-балансиран режим. Също така избягвай да променяш часовете за лягане през почивните дни. Така ще му е трудно да се нагоди към ставането в понеделник.


Събужданията през нощта на тази възраст не са толкова чести, тъй като повечето деца могат сами да се приспят отново. Те помнят повечето си сънища и могат да ги разказват с по-живи думи. Не се тревожи прекалено за съдържанието им, освен ако детето ти не изглежда обсебено от тях.


Съвет: Внимателно с гледането на телевизия на тази възраст, особено вечерно време. Повечето деца ? и по-често умните и чувствителните ? отнасят тези картини в сънищата си, правейки заспиването или изгонването на чудовищата под леглото трудно.


Съвет: Някои лекарства могат да нарушат съня. Ако се появи нов проблем със съня, с някое ново лекарство, попитай лекаря си дали двете имат връзка.


 


Всичко за високата температура


 


Трудно е да не се тревожим, когато бебето ни има треска. Добрата новина: температурата е начин, по който тялото се бори с инфекцията. Обикновено това не е сериозен проблем, особено след първите няколко месеца след раждането. Научи повече.
Високата температура е начинът, който тялото използва, за да се бори с инфекцията и в повечето случаи не е сериозно състояние самo по себе си – особено след като твоето бебе стане на повече от 2 месеца. Въпреки това, наблюдавай своето бебе внимателно, когато има висока температура: ако то се усмихва, яде и е щастливо, вероятно е добре. Но ако, заедно с високата температура, има някои от следните симптоми или признаци, обади се на личния си лекар веднага:


 • Температурата е по-висока от 40 градуса или продължава повече от три дни.
 • Твоето бебе скимти или плаче неконтролируемо, когато го докосваш или местиш.
 • Твоето бебе отказва да яде.
 • Твоето бебе не се държи нормално.
 • Твоето бебе не се събужда.
 • Твоето бебе има схванато вратле.
 • Дишането на твоето бебе е затруднено, забързано или шумно, или хрипти.
 • Твоето бебе има диария, особено, когато е придружена с кръв в гърнето.
 • Твоето бебе не може да преглъща или отделя необичайно количество слюнка.
 • Върху кожата на твоето бебе има червени или лилави петна.
Виж още за високата температура.

За твоя информация: Ацетаминофенът (Тиленол) и ибупрофенът изместиха аспирина (който може да бъде опасен за деца) при третирането на високата температура при децата. Винаги дръж малко под ръка и се увери, че знаеш подходящата доза за твоето дете.


 Какви са идеалните условия за здрава бебешка кожа


 


Всяка майка знае колко е важно кожата на нейното бебе да диша, за да бъде винаги гладка като коприна. Но има много въпроси, които възникват по тази тема – достатъчно въздух ли достига до бебшката кожа? Как една майка може да е сигурна, че е така, дори и докато бебето е с пелена?


 


За да осигуриш достатъчно количество свеж въздух за нежната кожа на бебето, е достатъчно да следваш няколко прости правила относно поддържането на баланса и идеалната среда за бебешката кожа.


Дерматолозите понакога казват, че „нашата кожа е създадена в Африка“,за да ни напомнят, че кожата, най-големият сетивен орган, се развива чудесно в по-топъл и влажен климат. Това означава, че нашата кожа и дори кожата на нашите бебета е най-щастлива, когато въздухът, който я обгражда, е топъл и  влажен.


“За да бъде „щастлива“ кожата на бебето, тя не трябва да е мокра. Свежият въздух, който циркулира около кожата в пелената помага за отнемане на излишната влага, което е важно, особено имайки предвид, че едно бебе може да уринира до 150мл. през деня“, споделя д-р Рада Маркова педиатър и експерт на Pampers. “Най-голямото предизвикателство е да намерим баланс при овлажняването на кожата: балансът между прекаленото овлажняване и прекаленото изсушаване“.


Необходимо е нежната бебешка кожа да бъде защитена от потенциални източници на дразнения, като грубите вълнени материи, например. Излагането на кожата на бебето на слънце е важна за набавянето на витамин Д, но паралелно с това трябва много да се внимава и кожата да се предпази от слънево изгаряне.


Климатът, свежият въздух и добрата защита са от изключителна важнност за поддържането на идеалната за бебешката кожа среда: топла, влажна, мека и защитена, която да дава възможност на въздуха да циркулира около кожата.


 


Това звучи страхотно, но как се случва всъщност?


 


Пелените Pampers Premium Care, които сега са с дишащи микро пори, позволяват на свежия въздух да преминава през пелената, като в същото време мокрият въздух излиза навън, и така създават идеалната среда за кожата. По този начин се намалява рискът от прехидратиране и кожата се предпазва от раздразнения, предлагайки на бебето 5-звездна защита и комфорт.


Когато бебешката кожа е оставена да усеща свежия въздух, това помага на бебето да развива усещанията си, връзката с майката и света, както и за по-доброто му цялостно здраве. И все пак, нека го кажем направо: връзката между бебето и заобикалящия го свят го прави по-комуникативно и отворено към предизвикателствата, пред които се изправя всекидневно.


Къпане на бебето: Съвети за къпане на бебето


 Първите къпания са малко плашещи. Не е чудно: да измиеш бебче, което се хлъзга и върти, може да се окаже сложно, когато нямаш толкова опит. Но не се тревожи - с времето става по-лесно. Ето няколко страхотни съвета за къпане на бебчето.


Първото къпане на твоето мъниче е наистина важно събитие. Но кога да го направиш, както и как и къде, са въпроси, които всеки млад родител има. Миенето на въртящото се и хлъзгаво бебе, което понякога пищи, изисква умения. Отпусни се, с всеки следващ път ще става все по-лесно и твоето бебе ще започне да обожава плискането във водата. В тази секция ще отговорим на основните ти въпроси за къпането и ще ти предложим съвети, за да ти помогнем да превърнеш времето за него в забавление, което е безопасно и лесно и за двама ви.

Кога да го къпеш:

Как да го къпеш: да използваш или да не използваш гъба?

Голямото къпане

Скрити места за миене

Hair Care

Предпазни мерки при къпането

Прекалено гореща вода

Само вкъщи?


Кога да го къпеш:

Колко често трябва да къпеш бебето зависи в голяма степен от това, колко е голямо. За новородените два или три пъти на седмица е достатъчно, докато поддържаш зоните около пелената добре почистени и миеш ръцете и лицето по няколко пъти на ден. Освен ако не плюят и не оставят петна, новородените просто не се измърсяват.

Колкото по-голямо е бебето, толкова повече ще има нужда от редовно къпане, особено след като почне да пълзи и да яде първите си храни. Когато твоето бебе проходи, ти ще трябва да го къпеш почти всяка вечер?, ако не за да отмие натрупаното през деня, то поне да му помогнеш да се успокои преди сън.

Кога е най-подходящото време за къпане? Като цяло е по-добре да къпеш бебето преди хранене, ако не е прекалено гладно. Много скоро след хранене, обаче то може да повърне. При по-големите бебета баня преди лягане е най-доброто нещо, тъй като ги измива и им помага да се отпуснат. Може би ще пожелаеш да следваш тази процедура преди лягане: къпане, четене на приказка и след това лягане. Но използвай преценката си и го къпи винаги, когато то има нужда от това.

Как да го къпеш: да използваш или да не използваш гъба?

Преди пъпчето на твоето бебе да падне (между 10 дни и три седмици след раждането), най-добре е да го къпеш с гъба, за да избегнеш намокрянето му. Ето как:


 • Сложи бебето да легне на мека и равна повърхност (може върху кърпа). Вземи съд с топла вода и гъба или удобна кърпа.
 • Дръж бебето увито на топло и изкарвай само по един крайник, за да го измиеш внимателно.
 • Подсуши го и започни със следващия.
 • Ако по случайност намокриш пъпчето, просто използвай кърпата, за да го подсушиш внимателно.


Голямото къпане

Веднъж щом падне пъпчето, бебето е готово за истинска баня в мивка или в бебешко корито. Каквото и да избереш, постели дъното с кърпа, за да го направиш по-меко. Може би ще искаш и партньор наблизо, който да ти помага да държиш плъзгащото се мъниче. Събери всичко необходимо близо до теб, за да не ти се налага да го търсиш по време на къпането. Ето ти един лесен списък:

 Голяма кърпа с качулка

 Мека кърпа

 Памучни тампони

 Бебешки сапун или гел

 Непредизвикващ сълзи шампоан, ако е нужно

 Бебешка четка или гребен

Въпреки че сапуна е посочен по-горе, по-често няма да ти се налага да го използваш, тъй като това, което трябва да се измие се отмива само с вода. Сапуна може да премахне естествените овлажнители и да изсуши кожата му.

Нужни са ти само 5 см вода, за да бъде къпането ефективно. Постави топла кърпа на коремчето му, за да го предпазиш от настиване. Тези първи бани не трябва да бъдат продължителни или прекалено ангажиращи, но трябва да си свършат работата. Дръж бебето здраво и внимателно измий следите от паднала кожа. Винаги дръж ръката си върху него, докато е в банята. Това е очевидно, когато то е новородено, когато ти ще трябва да подкрепяш главичката и гърба му, докато го къпеш. Но това се отнася и за по-големите бебета, които могат да стоят сами. Докато го къпеш, обръщай особено внимание на:


 • Гениталиите и зоните около пелената.
 • Ръцете и краката. Проверявай и между пръстите на ръцете и краката.
 • Лицето и вратлето. Ако се е натрупало нещо около очите, използвай памучни тампони, за да го измиеш с нежни повърхностни движения.


Скрити места за миене

Новородените може и да не се цапат толкова, но натрупват мръсотия на места, които дори не очакваш. Увери се, че си проверила:

 Сгъвките отзад на колената, вратлето и бедрата.

  Там може да се събере мъх от ританките.

 Зад ушите.

Грижа за косата

Не всяко дете е дарено с коса при раждането си, но ако твоето бебе е, измивай я с нежен шампоан, който не предизвиква сълзи. Просто нанеси малко количество от него върху косата му, нежно го разнеси и го остави да постои преди да го изплакнеш. Измий косата най-накрая, за да не стои бебето ти в сапунена вода.

Най-накрая, не се изненадвай, ако бебето ти плаче по време на първите си няколко къпания. То просто реагира на непознатото усещане. Поддържай стаята топла, а водата за банята приятна (виж информаци за температурата на водата по-долу) и го утешавай като го милваш и му пееш. Скоро то ще се научи да харесва времето за къпане.

Предпазни мерки при къпането

Докато къпането на бебето може да бъде много забавно, ти не трябва да забравяш две неща за сигурността: температурата на водата и това да не го оставяш никога само.

Прекалено гореща вода

Кожата на твоето бебе е по-чувствителна от твоята. В резултат на това, водата за банята, която ти се струва приятна, може да бъде прекалено гореща за него. Преди да сложиш детето, където и да е близо до водата, първо пробвай с опакото на китката или с лакът?тези зони са по-чувствителни към топлината, отколкото ръката ти. Трябва да я усещаш топла, но не и гореща! Някои други съвети, които да имаш предвид:


 • Купи бебешки термометър за вана. Добра температура за къпане е 32 градуса по Целзий или по-ниска.
 • За да избегнеш инцидентни изгаряния, намали бойлера си на 50 градуса Целзий.


Само вкъщи?

Единственото най-важно нещо, което трябва да помниш, когато къпеш бебето си е никога да не го оставяш само.Нито дори за няколко секунди. Бебетата могат да се удавят и в 2 см вода?точно за времето, в което ти ще отвориш вратата или ще отговориш на обаждане. Не рискувай.Ако трябва да обърнеш внимание на нещо, докато къпеш своето бебе, винаги го повивай и го вземай със себе си.